Att köra bil

Imovane kan påverka din körförmåga och koncentration.

Behöver du, tänker du eller måste du köra bil samtidigt som du medicineras med Imovane?

Du bör du veta att din koncentrationsförmåga kan påverkas av dina tabletter och att det därför inte är rekommenderat att du kör vare sig bil eller andra maskiner under tiden du tar tabletter med Imovane.

Tar du dina tabletter på kvällen kan nämligen en kvardröjande effekt kvarstå även dagen efter. Detta tar sig oftast uttryck i bristande koncentrationsförmåga, vilket i sin tur påverkar hur säker du är i trafiken.

Dina Imovane tabletter kan också påverka din körförmåga på andra negativa sätt. Dessa biverkningar är bland annat följande:

  • Du kan drabbas av yrsel
  • Du kan drabbas av minnesluckor (s√• kallad anterograd amnesi)
  • Du kan drabbas av d√•sighet och onormal tr√∂tthet dagen efter du tagit din medicin

Har du också druckit alkohol i kombination med att du tagit tabletter med Imovane är risken att du drabbas extra stor. Lika så är risken större om du inte fått tillfredställande sovtid efter att du tagit dina tabletter.

Det finns lagar och förordningar som reglerar i fall du får köra bil eller inte. Det är ditt eget ansvar. Du behöver allstå själv avgöra om du är i form att köra din bil (eller annat fordon). Likaså gäller det om du har ett arbete som kräver att du har extra skärpt uppmärksamhet.

OBS! Sedan den 1 juli 1999 är det enligt lag förbjudet att köra med ett narkotikaklassat ämne i blodet (läs mer på trafikverket).

Skulle du känna dig osäker ska du alltid diskutera saken med din kontakt på sjukhuset eller apoteket.

När du slutar med Imovane är det fritt fram att använda maskiner och köra bil som vanligt igen.