Imovane alkohol

Alkohol i kombination med Imovane

Alla anvÀndare av Imovane bör undvika att dricka alkohol i samband med behandlingen, dÄ alkoholen kan förstÀrka medicinens effekt. Den förstÀrkta effekten kan ocksÄ kvarstÄ dagen efter du konsumerat Imovane i kombination med alkohol, vilket i sin tur kan pÄverka din förmÄga att köra bil eller hantera maskiner pÄ ett negativt sÀtt. Risken ökar om Imovane tas i högre doser Àn den högsta rekommenderade dosen.

SömngÄng och minnesförluster

Patienter som tagit zopiklon, som Àr den aktiva substansen i Imovane, i kombination med alkohol har ibland utfört aktiviteter de inte har nÄgot minne av. Rapporterats har bl.a. hÀndelser som att gÄ i sömnen och aktiviteter som bilkörning, matlagning eller Àtande av mat och ringande av telefonsamtal i ett sömnliknande tillstÄnd. Patienterna har dessutom inte haft nÄgot minne av hÀndelserna i efterhand.

Risken för sÄdana oönskade beteenden ökar om du kombinerar Imovane med alkohol eller vissa andra specifika mediciner (t.ex. narkotikaklassade smÀrtstillande lÀkemedel, lÀkemedel mot psykos, sömnmedel eller ÄngestdÀmpande/lugnande medel).

En kombination av Imovane och alkohol eller andra droger kan ocksĂ„ ge kraftiga reaktioner med förvirring, vĂ„ldsamma handlingar och minnesförlust som resultat – och vid stora doser i vĂ€rsta fall leda till medvetslöshet och dödsfall.

Tidigare missbruk

Om du har/tidigare har haft problem med missbruk av alkohol, droger eller andra lÀkemedel bör du prata med din lÀkare om detta innan du börjar ta Imovane, dÄ ett tidigare beroende lÀttare kan skapa ett beroende ocksÄ av Imovane.