Imovane

Imovane – ett vanligt och effektivt sömnmedel.

Imovane Àr ett av de vanligare ordinerade sömnmedlen i Sverige idag. Det Àr ett snabbverkande insomningsmedel som pÄverkar hjÀrnans sömncentrum och som endast bör förskrivas för tillfÀlliga och kortvarig sömnproblem. I speciella fall kan Imovane ocksÄ förskrivas vid lÄngvariga sömnbesvÀr, men dÄ endast under en begrÀnsad tid.

Den verksamma substansen i Imovane Ă€r zopiklon – ett bensodiazepinbeslĂ€ktat preparat som ersatt de tidigare populĂ€ra bensodiazepinerna och som Ă€r den vanligast anvĂ€nda sömnmedelstypen idag.

Fördelen Àr att de bensodiazepinbeslÀktade sömnmedlen har en kortare s.k. halveringstid (Imovane har en halveringstid pÄ 4-6 timmar) och försvinner snabbare ur kroppen Àn de tyngre bensodiazepiner. Du blir mindre trött och dÄsig dagen efter jÀmfört med ett sömnmedel baserat pÄ bensodiazepiner.

OBS! Zopiklon Àr ett narkotikaklassat lÀkemedel (under förtecking V), lÀs mer pÄ lakemedelsverket.

Substansen zopiklon förstÀrker en naturlig effekt

Den verksamma substansen i Imovane, zopiklon, har en dÀmpande effekt pÄ centrala nervsystemet och pÄverkar det s.k. GABA-receptorsystemet. GABA Àr ett naturligt och kroppseget Àmne som har en lugnande och sömngivande effekt. Zopiklon förstÀrker den effekten. Substansen bidrar dÀrmed till att anvÀndaren lÀttare somnar in och dessutom vaknar fÀrre gÄnger under natten samt slipper tidiga uppvaknanden pÄ morgonen

Till skillnad frĂ„n bensodiazepinerna har zopiklon inte nĂ„gra Ă„ngestdĂ€mpande egenskaper – och brukar dĂ€rför betraktas som lĂ€mpligt för behandling av patienter som inte har Ă„ngestrelaterade sömnstörningar. Zopiklon-baserade mediciner ordineras ofta nĂ€r sömnbesvĂ€ren t.ex. beror pĂ„ resor över tidszoner eller vid byte av arbetsskift med stora tidsomstĂ€llningar.

Snabb verkan

Imovane Àr ett snabbverkande insomningsmedel. NÀr du tagit tabletten brukar effekten normalt komma inom 30 min, varför det Àr viktigt att du tar din tablett strax innan du gÄr till sÀngs.

Har du lagt dig utan att ta Imovane, men kÀnner att du inte kan somna sÄ kan du naturligtvis ta en tablett ocksÄ efter sÀnggÄendet. Men tÀnk pÄ att du inte ska ligga ner nÀr du tar din medicin, eftersom det kan pÄverka medicinens effekt och fördröja insomnandet.

AvstÄ frÄn grapefrukt och grapefruktjuicer

Grapefrukt och grapefruktjuicer i kombination med Imovane minskar kroppens förmÄga att göra sig av med det verksamma Àmnet zopiklon. Du bör dÀrför undvika att Àta grapefrukt eller dricka grapefruktjuice under behandlingen med Imovane, eftersom kombinationen kan leda till att du fÄr en kraftigare effekt av medicinen. Det ökar ocksÄ risken för biverkningar.

Din lÀkare bör alltid börja med att utreda de bakomliggande orsakerna till dina sömnproblem. Detta Àr mycket viktigt dÄ du kan ha drabbats (utan att veta om det) av nÄgon bakomliggande sjukdom som i sin tur orsakar dina sömnbesvÀr. Den eventuellt bakomliggande sjukdomen mÄste sÄklart behandlas först, innan din behandling med Imovane pÄbörjas.

Imovane Àr endast avsedda för tillfÀllig behandling, dÄ substansen zopiklon lÀtt kan bidra till ett lÀkemedelsberoende vid lÀngre regelbunden anvÀndning.

LĂ€s mer om:

Slutningen, innan du börjar att ta dina tabletter sÄ Àr det ett par saker som kan vara bra att veta. LÀs mer hÀr: Innan du tar Imovane.