❤ Erfarenheter

Här kan du skriva om dina erfarenheter och dela med dig till andra, vad har du för tankar och funderingar kring läkemedel med Zopiklon och Imovane.

Lämna en kommentar nedan och berätta din historia, dela med dig av dina erfarenheter eller läsa vad andra skriver om sina upplevelser. Många andra är i exakt samma situation som du. ?

Delta i diskussionen

29 kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Jag har haft en sömnstörning sedan många år tillbaka. Detta påverkade självklart min vardag då man alltid var trött pga man oftast somnat sent och vaknat tidigt. Träffade en kollega på arbetet som rekommenderade Propavan, och snällt nog skrev hon ett recept på det. Detta fungerade helt underbart för mig, sov hela nätter och fick inga biverkningar av den, tipset jag fick var att man skulle ta den vid 19.30 om man ville gå upp vid 06.00 för att undvika att vara ”groggy” under dagen. Men när jag väl började arbeta nätter och oregelbundna tider funkade inte propavan alls, därför fick jag prova Imovane, en helt annan verkningsmekanism än Propavan. Imovane stänger typ av mig efter jag tagit medicinen. Jag får mina timmars sömn men det känns lite otäckt när man vaknar då man nästan upplever att man ”hoppat över hela natten”. Därför kan jag rekommendera att man ALDRIG går på Imovane regelbundet under en längre period, denna medicin enligt mig ska användas väldigt sällan. (Är man äldre +70) så kanske man kan det. Men denna medicin är ej rekommenderat för långtidsbruk. Man måste hitta orsaken till ens sömnproblem.

 2. Har ätit detta gift nästan varje natt sen över 6 år. Tyvärr även på dagtid den sista tiden då den är kanon som ångestdämpande. Bättre än Oxascand , verkar snabbare. Men man blir psykotisk. DDD symtom m.m. ska försöka sluta. Håller på att sänka Oxascand och tar då imovane på dagen.

 3. Jag har tagit zopiklon varje kväll i 2,5 år. Jag har nu velat sluta men upplevde en mycket jobbig abstinens. Jag har inte haft något problem med toleransutveckling utan har tagit samma dos hela tiden. 5mg under 2,5 år.
  Jag höll upp under två dygn nu och fick ångest, hjärtklappning, svårt att koncentrera mig dagtid samt väldigt svårt med ljus och ljud. De två nätterna utan zopiklon låg jag som i en dvala som kändes som att jag var vaken och sov på samma gång.. jag misstänkte att det var abstinens och tog igårkväll medicinen på nytt. Idag är abstinens symptomen borta. Detta är varför jag googlade och hittade denna sida.. jag är chockad över att läsa om detta läkemedel och ångrar verkligen att jag började. Jag inser nu att det kommer bli en jobbig tid att vänjas mig av trots den låga dos jag tagit… men jag såg även att jag har många av dom symptom som detta läkemedel kan ge medan man tar den så det kommer vara värt att trappa ner och sluta helt.

 4. Jag tog en överdos Imovane med stor avsikt att avsluta mitt liv för många år sedan. Jag blev utskriven från psykiatrin en kväll. De hade en överläkare som var den elakaste och värsta jag nånsin har haft.
  Jag mådde fruktansvärt dåligt och jag kom inte ur snurren från sjukhuset. Klarade inte av att vara hemma.
  Jag gick på apoteket och hämtade ut många tbl Imovane.
  Tog in på sjukhusets hotell där jag svepte alla tabletter. Min mamma ringde och då var jag ganska påverkad av medicinen. Jag såg ambulans killarna komma in sen slocknade jag. Det var så skönt att somna in för jag hade det så tufft. De förde mig till sjukhuset där jag hamnade på IVA.
  Jag vaknade upp av att det stod sjukvårdsfolk runt omkring mig som pratade om att orgab efter organ skulle slås ut. Jag kände att det faktiskt inte spelade nån roll. Jag orkade verkligen inte leva.
  Men så berättade senare doktorn något om sin hund. Han hade sett min tatuering på min hund och det var den lilla gnista jag behövde för att våga fortsätta. Jag tog chansen. Jag gjorde som dom sa. Sen blev jag stabil och fördes till den tidens rätt avd där den här hemska läkaren från Stockholm inte arbetade. Jag träffade inte honom mer
  Sen för ett tag sedan avled han så våra vägar korsades aldrig mer och jag är fortfarande vid liv. Jag är inte frisk.
  Jag har bra människor runt omkring mig.

 5. Ni som trappat ner och slutat vad ersätter ni Zopiklonet med? Vad kan man använda för ersättningsmedel som har oxå har insomnings effekt? Vin föreslog någon.

 6. Kille på närmre 30 som tar 20mg per natt för att sova ihop med 4-5 öl, är det en hög dos?

 7. För ett och ett halvt år sedan slutade jag tvärt av med Zopiklon Pilum 7,5. Visste inte att det var synnerligen olämpligt. Men jag märkte inte alls av några problem! Däremot har jag börja använda en CPAP (andningsstöd, blåsare) och behövde Zopiklon igen för att kunna somna. Men när jag läser detta ska jag försöka bli av med Zopiklon igen.

 8. Jag började med zopiklon 7,5 mg för snart två år sedan. Jag tog den med en eller två dagars mellanrum för att minska risken för tillvänjning. I november 2019 började jag ta den varannan natt för jag ville sova och det gick bra fram till mitten av december då den slutatde fungera. Jag gjorde ett uppehåll på en vecka för att se om det skulle hjälpa. Det gjorde det inte så jag gick upp på 1,5×7,5 mg. Det fungerade i två veckor, sen blev jag tvungen att gå upp på 2×7,5 mg. Vid det här laget hade jag minskat till att bara ta var tredje dag. Trots min nedtrappning gällande dagarna så bara stiger toleransen. Jag har dessutom fått vad jag tror är abstinens, endast illamående, de dagar jag inte tagit något kvällen innan. Tar jag tabletterna mår jag fint dagen efter så nu har jag tagit 1 tablett även de nätter jag inte räknat med att sova. Idag tog jag en halv tablett och har tänkt göra det i fem dagar till och hoppas det räcker som utsättning. Hade jag lyckats hålla mig på 2×7,5 mg hade jag fortsatt för de har varit helt fantastiska, men jag har behövt gå upp på 5×7,5 mg för att det ska ha effekt. Toleransen ökar i så snabb takt, trots att jag bara tagit den var tredje dag, så jag vågar inte fortsätta, annars skulle jag nog vara uppe i 10×7,5 mg om två månader. Är det någon som kan förklara hur toleransen kan öka så snabbt trots att jag inte tog varje dag? Jag har vänner och släktingar som tagit samma dos varje dag i flera år utan att få samma problem, och jag måste erkänna att det är väldigt frustrerande. Ska kanske berätta att jag har två personlighetsstörningar, jag läste att det tydligen kan ha något med toleransproblemen att göra, men ska det spela in när jag tagit bara två dagar i veckan?
  Jag ber om ursäkt för det långa inlägget, det var inte meningen att skriva någon novell. Det gick bara inte att sluta skriva.

 9. Någon som tycker sig blivit personlighetsförändrad?Tappat lusten till många saker jag gjorde förr. Svårt att komma igång. Tycker inte saker är roliga längre. Kan ha tankar om meningen med att vara i livet
  Konstiga negativa tankar.
  Zopiklon/Imovane 7.5 mg i 3 år.

 10. Då har jag passerat 1 år och tammefan jag är mycket bättre!

  Det går att bli fri från mediciner!

 11. Då har jag passerat 10 veckor. Ibland känns det som det vänt för att börja om på nytt igen med ny kraft. Ögontorrheten kanske är lite bättre. Men för 2 veckor sedan fick jag nackspärr som spred sig till skuldra och arm, var och fick behandling hos naprapat igår och hoppas på lindring. Naprapaten verkade vara insatt i det här med sömnmedicin och avslut för hon sa att det inte är konstigt du är stel, din kropp är under stor stress just nu.

  Jag tycker nog dessa fysiska abstinens är dom värsta, f ör vissa dagar tror jag ju jag är allvarligt sjuk för kroppen känns så konstig. Vissa dagar grinar jag bara och tror intet kan bli bättre sen får jag någon bra dag och då börjar jag hoppas.

  Har ju snart 3 månader, sen får man räkna till 6 mån osv fast jag hoppas och bet att vid 6 månader är det över!

 12. Hej Linda,
  Jag har också satt ut giftet sedan tre månader tillbaka och abstinensen är inte nådig!! Vet inte hur jag ska klara flera månader till… Hur har du klarat detta i 6 långa månader som jag misstänker att mitt kommer att vara också? Känner du ingen förbättring efter 6 månader? Skulle behöva lite pepp och stöd..

  1. Hej Anna,

   Får jag fråga hur du har satt ut det? Och hur har det gått? Jag vill sluta efter flera års medicinbruk men jag måste klara det utan att det skall påverka mitt jobb för mkt. Jag är kpnslig och känner av minsta dossänkning, äter 1,5 tablett 7,5 mg. Jag känner mig som en värdelös människa pga dessa tabletter och det hindrar mig från att skaffa barn och allt annat jag vill göra, är alltid orolig för att min medicin inte ska räcka och för att jag ska bli sjuk och förlora allt jag har och har byggt upp. Jag vet inte ens vem jag är utan att få ta min medicin vid läggdags.

  2. Hej AnnaM!
   Har inte varit inne på sidan ett långt tag och inte sett ditt inlägg. Det har gått 1 år med min Imovane-abstinens och det är bättre nu Men jag kämpar Fortfarande för extrem trötthet och utmattning Dagligen är sjukskriven och kan inte jobba just pga eländiga Svagheten, har svårt att gå ut o handla, bereda mat för mig själv och sonen osv. Jag har läst oändligt mycket om denna ns och längden för abstinensen uppges att vars från1-1,5 till 3 år max med naturligtvis långsamt avklingande. Hur går det för dig vännen?

 13. Har haft Zopiklone/Imovane under flera år. Biverkningarna är luriga när det gäller minnet och måendet.
  Metallsmak och torrhet i munnen kommer som brev i posten med Zopiklone. Med Imovane smaken inte finns där. Munntorrhet har samband med ögontorrhet, vilket försämrar synen. Man kan lätt hamna i jungeln med olika ögondroppar för att lindra besväret.

  Värsta av allt är försämrat närminne. Huvudet står tomt när man bör tänka och det blir lätt att glömma bort saker och händelser. Detta kan orsaka sämre självörtroende, speciellt när man inte har förstått att det beror på Zopiklonet/Imovanet.

  Bieffekter kan leda till många onödiga utredningar och sjukvården inte hittar orsaken. Oftast svarthkan hittas från FASS. När jag hade abstinens oc inte visste om avvänjings problematiken kunde inte heller personal från sjukvården upplysa mig att det var frågan om avvänjning. Detta orsakar onödigt oro över eget hälsa.

  Jag har slutat med Zopiklone/Imovane. Jag anser att bieffekterna är så pass allvarliga och påverkar till och med psyket så att livet utan detta insomningsmedel har högre kvalite.

 14. Jag har ätit zopiklon sen 2007 i princip varje natt. Ibland har jag fått öka dosen, men jag har hållit mig till max 15 mg och då har jag ju även fått hålla upp någon dag, för jag har alltid haft dom på recept och alltid max 7,5 till natten. Aldrig tagit på dagen.Så jag har sett detta som helt legalt och har aldrig sett mig själv som missbrukare.

  För några månader sedan slutade zopiclonen verka, trots att jag tog 2 st 7,5 mg.
  Jag började ju bli lite desperat men ville inte börja mixtra med mer mediciner, utan började mer och mer tänka på att sluta.

  För 2½ vecka sedan var pillren slut, och då föll det sig ju naturligt att sluta. Men jisses vad jag haft abstinens.Jag har kanske sovit 2 hela nätter sen stoppet, jag har som kramp i huvudet och kroppen känns sjuk, jag nyser och har nästäppa och ögonen känns som dom är fulla med grus.

  Problemet är att jag under flera år haft ”konstiga” symptom och jag utreds för både det ena och det andra. Så jag vet ju inte vad som är abstinens eller om jag är sjuk men det känns som bara tiden kan utvisa det. För symptomen blev ju till en börja värre när jag var helt utan, och nu kommer dom och går.

  Bara hoppas det värsta snart är över…….

  1. Ögontorrhet kommer med muntorrhet och kan orsakas av Zopiklon. Efter du har slutat märker du att de besvär man inte ha hittat förklaring för kan i stort sett försvinna efter du har slutat medicineringen.

 15. Jag har tagit Imovance 5 mg under en tid när min man legat på sjukhus och även när han kommit hem, det var väldigt nära att han inte hade överlevt. Viktigt att jag fick sova sa läkarna.
  Vid ett tillfälle nyligen var Imovance slut på Apoteket runt Huddinge sjukhus??
  Jag fick Zopiklon Plum 5 mg, tycker jag ser fler ingredienser som inte är likadana som Imovance. Varför jag kollat beror på att jag har sovit fruktansvärt illa när jag tagit Zopiklon Plum vaknat ofta haft hjärtklappning, mått dåligt dagen efter. Nu ser jag att man inte ska äta Grape?? eller Grapefruktjuise?? Äter en grape varje dag, varför är det viktigt att man inte blandar det med tabletten? Borde väl sägas till när medicin byts ut (hur som helst)
  , Imovance har inte den varningstexten.

 16. Jag har sporadiskt använt preparaten Zopiklon och även några korta perioder Imovane. Ville bara delge mina upplevelser. Jag har periodvisa sömnproblem och dessa yttrar sig så att jag ca. 1-2 ggr per vecka har svårt att somna och får för lite sömn. Jag vaknar också mer ofta väldigt tidigt och detta kan också leda till brist på antal sömntimmar. Effekterna jag upplever av sömnbristen blir dålig koncentration, trötthet och lättirritabel (på arbetet)samt ökad känslighet mot infektioner(sämre immunförsvar). Effekterna samt biverkningar jag upplevt är: Vid rätt= så låg som möjligt, dosering hjälper tabletterna bra mot insomningsproblem. Viktigt här är din egen inställning till problemet. Gå och lägg dig i god tid, gör en tydlig procedur av sänggåendet. Försök ”ställa in” dig på att sova utan att s.a.s få oro eller tvångstankar som att ”det kommer inte att gå”. Ta tabletten ca. 20-30 minuter innan du lägger dig/vill somna och försök lita på att tabletten kommer hjälpa dig, hellre än att sprina upp efter 3 timmar och ta den i panik över att det inte går att somna in. Vid detta förfarande och en låg dos, i mitt fall 7,5 mg Zopiklon, fungerar det bra. Tabletten hjälper och jag somnar in lätt. Däremot kan jag ändå vakna för tidigt ändå vid denna låga dos. Vad gäller biverkningar vid denna dos har de för mig varit små men absolut värda att nämnas: precis som anges här ovan under fliken biverkningar har jag fått muntorrhet och metallsmak i munnen= tandhygien blir viktigare. Har även någon gång upplevt förändrade drömmönster, mer oroliga, mardrömslika drömmar, samt även en liten dåsighet på fm. Risken för det senare ökar om du tar preparatet för sent, typ mitt i natten, p.g.a insomningssvårigheter. OBS! Vid test med ökad dos upplevde jag verkligen tydliga ökningar av dessa biverkningar! 20 mg Imovane gav periodvis väldigt obehagliga mardrömmar, ännu mer muntorrhet och framförallt en tydlig dåsighet och avtrubbad känsla som varade långt in på dagtid. Visst blev antalet sömntimmar bra/fler, men priset är för högt. Minnen av de obehagliga drömmarna och den påtagliga dåsigheten dagen efter var i mitt fall mycket sämre än de problem som orsakas av någon natts sömnbrist! Så sammantaget för mig: Rätt använt är de en hjälp. Sedan försöker jag undvika att hamna i ett vanemässigt användande av preparatet då jag tror att det lätt uppstår en beroendesituation där en inte kan somna utan tablett.

 17. Jag är djupt deprimerad och ligger inne på sjukhus för detta.
  Här inne är första gången jag provat imovane och om jag är vaken när den börjar verka så känner jag mig ”frisk”.

  Jag tänker rationellt och mer logiskt, ångesten försvinner, jag blir motiverad och skärpt på ett sätt jag inte varit på många år. Kan känna hopp och glädje inför framtiden och skulle helst gå o jobba eller ta itu med något av alla problem jag skapat på vägen.

  Finns det nån medicinsk förklaring till detta?
  Finns det någon som fått använda imovane till något annat än sömnpreparat eller någon medicin som liknar imovane substans mässigt som man kan ta dagligen?

  Tänker även ta upp detta med min läkare såklart, men dom är tyvärr inte så kompetenta alla gånger.

  Tack på förhand
  L

  1. Hej Det märkliga är att jag upplevt exat samma sak som du beskriver trodde jag var ensam om det o lite udda. jag flyttade ihop med en tjej och blev väldigt kriativ.all ångest o oro försvann.ville bara köra på mvh claes

  2. Hej!
   Jag känner igen dem där ”friskhetens” symtom då jag använde Imovane under arbetet i 4-5 årstid, upp till 4-5 tabl per dygn. Nu har jag satt ut den giften och lider av värsta abstinens nästan dag in och ut i 6 långa månader, och det fortsätter… Hoppas att tillfrisknar inom 1-1,5 år.
   Tack för att du tog upp det.

   1. Hej Linda,
    Jag har också satt ut giftet sedan tre månader tillbaka och abstinensen är inte nådig!! Vet inte hur jag ska klara flera månader till… Hur har du klarat detta i 6 långa månader som jag misstänker att mitt kommer att vara också? Känner du ingen förbättring efter 6 månader? Skulle behöva lite pepp och stöd..

  3. Hej! Jag upplever EXAKT samma sak när jag tar den på
   Dagtid. Mitt liv fungerar inte utan imovanen. Optimalt vore att få 1 tablett på morgonen och 1 på kvällen. /E

 18. Att aktivera sig i form av träning på t .ex gym är endast bra. Det villsäga om personen ifråg är fysiskt kapabel till detta. dvs inte ligger hemma med krampar. :

  Lycka till

  MVH,
  l-Dr. Karmanuossiyna

 19. Min bästa vän har använt Imovane under några år och känner nu för att försöka avsluta användandet – hur kan jag som anhörig på bästa sätt stödja min vän i processen?
  Finns det något tips på hur att bäst avsluta, hur lång tid kan det ta (månader har jag sett..), är det bra att förena idrott (fysisk träning/trötthet) i kombination med avvänjningen, etc…

  1. Det ska gå så pass lång tid mellan dossänkning att patient knappt känner av varje dos-sänkning ur abstinens synpunkt.

   Sömnproblemen kommer förmodligen som ett bred med posten, men det behöver inte bli så.

   Om patient aktiverar sig fysiskt under nedtrappningen, som promenad kvällstid eller tar upp en gammal hobby så finns möjligheten att patient kan sova på nätterna trots minskad dos.

   När tabletterna är helt urtrappade är det helt upp till patienten att hitta alternativa lösningar för sina sömnproblem och det finns massvis med information samt bra tips på nätet.

   Det finns även en form av KBT som är inriktad till patienter med sömnproblem, det kan vara ett alternativ värt att testa.

   Alkohol är en nödlösning mot abstinensen om läkaren trappar ur för fort, men då max 1-2 glas vin, vilket borde vara fullt tillräckligt, men detta är som sagt en NÖDLÖSNING.

   Om sömnproblem kvarstår och KBT inte fungerar, ja då rekommenderar jag små mängder cannnabis i en vaporizer.