Zopiklon beroende

En beroendeframkallande substans, hÀr lÀser du mer om zopiklon beroende.

Substansen zopiklon Àr sÄ beroendeframkallande och vanebildande att den Àr narkotikaklassad i Sverige. Redan efter nÄgra veckors anvÀndande kan du ha utvecklat ett beroende av och en tolerans mot preparatet. En varningssignal Àr om du kÀnner ett behov av större dos Àn tidigare för att uppnÄ samma effekt. Att överdosera zopiklon kan dock innebÀra att du utsÀtter dig för en allvarlig risk.

Vad innebÀr det att vara beroende av sömngivande medel?

Insikten om att du Àr beroende av din medicin kommer antingen smygande eller som ett plötsligt uppvaknande; du inte kan leva utan dina tabletter. Det Àr lÀtt att tÀnka att du inte Àr som andra, att du Àr en sÀmre mÀnniska. Det Àr tankarankar som ofta leder till skamkÀnslor och försök att dölja beroendet, vilket i sin tur kan leda till Ängest.

SÄ smÄningom kan ocksÄ andra symtom upptrÀda. Du fÄr fobier och minnesstörningar, kÀnner dig stÀndig trött och passiv, upplever osÀkerhet om vem du Àr och sÄ vidare. Det blir ett psykiskt handikapp och kan ocksÄ leda till ett socialt handikapp. Du drar dig undan vÀnner och bekanta, sÄ att de inte ska upptÀcka att du har ett tablettberoende.

Du kan ocksÄ uppleva fysiska symptom av olika svÄrighetsgrad, t.ex. muskelkramper, synstörningar, ryggvÀrk, skakningar, magbesvÀr m.m. Allt detta kan komma oberoende av dosens storlek.

Att avsluta medicineringen vid ett beroende och försöka vara utan tabletterna kan vara svÄrt. Ibland medför det ocksÄ att du fÄr en s.k. rekyl- eller reboundeffekt med vÀrre sömnsvÄrigheter och Ängest under en period.

Vill du veta mer om beroende, abstinens och att avsluta en medicinering? LÀs hÀr!

 • Olika typer av beroende (se nedan)
 • Risker vid beroende (se nedan)
 • Abstinens (se nedan)
 • RĂ„d till dig som vill sluta (se nedan)

Olika typer av zopiklon beroende

Det finns flera typer av beroende, dels terapeutiskt beroende och dels högdosberoende – ett beroende som ofta utvecklas i ”njutningssyfte”. Ett terapeutiskt beroende av nĂ„gonting, betyder att du tar din ordinerade dos, men inte klarar dina olika vardagliga göromĂ„l och aktiviteter utan den ordinerade dosen. Har du ett terapeutiskt beroende Ă€r det inte ovanligt att du kontaktar din lĂ€kare ofta och du förnyar ditt recept regelbundet. MĂ€nniskor som lider av ett terapeutiskt beroende av bensodiazepin-preparat som zopiklon, lider ofta av panikĂ„ngest och stora sömnsvĂ„righeter.

Högdosberoende anvĂ€ndare behöver större och större doser, för att kĂ€nna nĂ„gon effekt av preparatet. Den hĂ€r ”grupp” intar ofta mycket alkohol tillsammans med bensodiazepinpreparaten, och Ă€r vanligen mycket depressiva med kraftiga personlighetsstörningar. Upp till 90 % av vĂ€rldens missbrukare tar Ă€ven bensodiazepiner tillsammans med andra droger, trots att det kan ge akuta och dödliga förgiftningar.

Risker vid beroende

Personer som Ă€r beroende av preparatet eller som överdoserar det, kan ofta utföra impulshandlingar, t ex snatteri, vĂ„ldsbrott eller andra lagövertrĂ€delser. Risken för ”paradoxala” reaktioner Ă€r störst för unga respektive Ă€ldre anvĂ€ndare, men kan förekomma i alla Ă„ldersgrupper. Flera oprovocerade vĂ„ldsbrott kan helt eller delvis tillskrivas paradoxala reaktioner som en följd av missbruk, och inte sĂ€llan i samband med ett kombinationsbruk av medicinerna och alkohol eller andra droger.

ABSTINENS

Om du anvÀnt zopiklon under en lÀngre period och möjligen ocksÄ utvecklat ett beroende, Àr det inte ovanligt att du upplever abstinens nÀr du slutar att medicinera med zopiklon. Det Àr en vanlig, men inte alltid sÄ kÀnd, logisk följd av en lÄng medicinering eller ett beroende.

Abstinensen kan ge sÄ vÀl fysiska som psykiska symptom. KÀnner du inte till att du kan fÄ abstinens, Àr det mycket lÀtt att tolka det som ett symptom pÄ en sjukdom som bryter ut dÄ i samband med att du slutar med dina tabletter.

Abstinensen efter zopiklon kan ofta vara mer lÄngdragen Àn för andra preparat som ger abstinens. Har du drabbats kan du rÀkna med att abstinensen kan pÄgÄ i flera mÄnader, snarare Àn dagar. Dock Àr den inte lika svÄr hela tiden, utan gÄr ofta i vÄgor med lÀttare och tyngre perioder.

Abstinens Àven utan dosminskning = Toleransabstinens

Du som Àter medicin med zopiklon kan uppleva abstinensbesvÀr trots att du varken dragit ner pÄ dosen eller försökt sluta. Du har dÄ utvecklat det som kallas toleransabstinens.

Preparat med zopiklon Àr tillvÀnjande. Det betyder att kroppen krÀver mer och mer av dem. Om dosen inte ökas Àr risken stor att du, pÄ grund av tillvÀnjningen, fÄr en stÀndigt pÄgÄende abstinens. Att sluta med tabletterna genom att lÄngsamt trappa ned dosen, Àr enda möjligheten att bli av med toleransabstinens. Men var medveten om att abstinensen dÄ kan förvÀrras under en övergÄngsperiod.

Symptomen för toleransabstinens Àr inte bevisade, men visar sig ofta i form av depression, tvÄngstankar, fobiska tillstÄnd, vÄldsamt beteende eller psykoser och hallucinationer.

Vanliga abstinenssymtom vid zopiklon beroende

 • Sömnstörningar
 • SpĂ€nningar i huvud, nacke och axlar med Ă„tföljande vĂ€rk
 • Kramper, ryckningar och andra muskelbesvĂ€r
 • ÖverkĂ€nslighet för ljus, ljud, lukter och beröring
 • MagbesvĂ€r
 • Ångest
 • Fobiska symtom
 • Yrsel
 • Depression
 • DĂ„ligt minne och koncentrationssvĂ„righeter
 • Trötthet och extrem utmattning
 • Rastlöshet

Om du vill sluta

MisstÀnker du att du hÄller pÄ eller har utvecklat ett beroende och vill sluta med dina zopiklon bör du i första hand ta kontakt med din lÀkare. Han eller hon kan ge dig rÄd om hur du ska trappa ned din dos pÄ bÀsta sÀtt. Du kan ocksÄ ta kontakt med nÀrmaste vÄrdcentral eller en beroendemottagning, som Àr specialiserad pÄ den hÀr typen av frÄgor.

Var beredd pĂ„ att du kommer att uppleva abstinensbesvĂ€r – och att den kan upptrĂ€da under en lĂ„ng tid. Viktigt Ă€r ocksĂ„ att veta att abstinensen har tendens att komma tillbaka gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng, ibland under sĂ„ lĂ„ng tid som flera mĂ„nader.

Försöker du sluta med tabletterna efter att ha tagit dem i nĂ„gra mĂ„nader, eller flera Ă„r, kan du uppleva att dina ursprungliga symptom – sömnsvĂ„righeterna – blir mycket vĂ€rre. Du kan ocksĂ„ fĂ„ fler svĂ„righeter i form av ökad rĂ€dsla och Ă„ngest som övergĂ„r i panik. Upplevelser av det hĂ€r slaget i samband med att du avslutar medicineringen Ă€r inte tecken pĂ„ att du utvecklat en Ă„ngestsjukdom, utan helt enkelt ett kvitto pĂ„ ditt tablettberoende och tecken pĂ„ att du har lĂ€kemedelsabstinens. Det Ă€r symptom som Ă€r övergĂ„ende allt eftersom abstinensen klingar ut.

NÄgra rÄd till dig som planerar att sluta med tabletterna

 • Ta det lugnt! För att fĂ„ en sĂ„ uthĂ€rdlig abstinens som möjligt bör du trappa ned lĂ„ngsamt till noll. RĂ„dgör ocksĂ„ med din lĂ€kare innan du pĂ„börjar nedtrappningen.
 • Ha nĂ€rstĂ„ende och mĂ€nniskor du litar pĂ„ i din omgivning.
 • Se till att ha nĂ„gon att prata med.
 • Drick inte alkohol under nedtrappningen och anvĂ€nd inga andra droger.
 • Du bör undvika sjösjukepiller, hostmediciner och smĂ€rtstillande medel liksom stimulantia som kaffe, te, tobak och Coca-Cola under en period.
 • Ge akt pĂ„ dig sjĂ€lv, dina reaktioner pĂ„ lĂ€kemedel och annat. MĂ„nga som avslutar medicineringen upptĂ€cker att de blivit extremt kĂ€nsliga.
 • Drick mycket vatten.
 • Aptiten kan bli sĂ€mre, men försök Ă€ndĂ„ att Ă€ta regelbundet och sammansatt.
 • Blodsockret kan sjunka, sĂ„ ha gĂ€rna druvsockertabletter med dig.
 • Vila! Lyssna pĂ„ din kropp och lita pĂ„ dess signaler.
 • DĂ€mpa inte abstinensbesvĂ€ren med andra tabletter. Det förlĂ€nger och försvĂ„rar abstinensen.
 • HĂ„ll ut! Liksom andra abstinenser gĂ„r tablettabstinensen över utan behandling, men kom ihĂ„g att det kan ta tid.

TÀnk pÄ att det kan ta lÄng tid att komma ur ett zopiklon beroende, du ska dÀrför bara anvÀnda zopiklon i samrÄd med din lÀkare.