AnvÀndning av zopiklon

Hur du ska anvÀnda zopiklon, dosering, vad du ska tÀnka pÄ, innan du tar Zopiklon, vad du ska tÀnka pÄ att undvika m.m.

AnvÀnd zopiklon pÄ rÀtt sÀtt

Insomningstabletter och sömnmedel med zopiklon som verksam substans ska anvÀndas vid tillfÀlliga och kortvariga sömnbesvÀr.

NĂ€r du behandlas med sömnmedel ska det i första hand vara under en kortare tider och för tillfĂ€lliga problem. Har du kroniska sömnbesvĂ€r ska preparaten endast anvĂ€ndas under begrĂ€nsad tid, dĂ„ de Ă€r beroendeframkallande – och dina sömnsvĂ„righeter bör utredas av lĂ€kare om de Ă€r lĂ„ngvariga.

Dosera rÀtt

Doseringen av din medicin Àr anpassad efter dig, din kroppsvikt, lÀngd, Älder och andra förutsÀttningar. För att fÄ bÀsta möjliga effekt och resultat av medicineringen Àr det dÀrför viktigt att du alltid följer den pÄ förpackningen angivna doseringen. Risken för biverkningar minskar ocksÄ om du följer riktlinjerna för anvÀndning.

En normal dos att starta med Àr en tablett om 5 milligram per dag. Upplever du att du inte fÄr effekt av detta bör du rÄdgöra med din lÀkare, som ev. kan höja dosen till 7,5 milligram per dag.

Kort behandlingsperiod

Behandlingsperioden bör helst inte överstiga fyra veckor, men din lÀkare avgör hur lÄng tid som Àr aktuellt för dig. Om dina sömnbesvÀr inte gÄr över under behandlingsperioden behöver en mer grundlÀggande utredning göras kring orsaken till dem.

Ta tabletten strax innan sÀnggÄende

Zopiklon-baserade sömnpreparat verkar snabbt, normalt inom cirka 30 minuter. Med den snabba verkningstiden Àr det viktigt att du tar tabletten strax innan du gÄr till sÀngs.

Ett alternativ Ă€r ocksĂ„ att du tar tabletten efter att du lagt dig och upplever att du inte kan somna. Du bör dock komma ihĂ„g att du inte ska ligga ner nĂ€r du tar tabletten. För att fĂ„ effekt snabbt bör du sitta upprĂ€tt och ta tabletten tillsammans med ett Âœ glas vatten.

HÀr kan du lÀsa mer om nÄgra andra viktiga saker att veta om zopiklon: