Användning av zopiklon

Hur du ska använda zopiklon, dosering, vad du ska tänka på, innan du tar Zopiklon, vad du ska tänka på att undvika m.m.

Använd zopiklon på rätt sätt

Insomningstabletter och sömnmedel med zopiklon som verksam substans ska användas vid tillfälliga och kortvariga sömnbesvär.

När du behandlas med sömnmedel ska det i första hand vara under en kortare tider och för tillfälliga problem. Har du kroniska sömnbesvär ska preparaten endast användas under begränsad tid, då de är beroendeframkallande – och dina sömnsvårigheter bör utredas av läkare om de är långvariga.

Dosera rätt

Doseringen av din medicin är anpassad efter dig, din kroppsvikt, längd, ålder och andra förutsättningar. För att få bästa möjliga effekt och resultat av medicineringen är det därför viktigt att du alltid följer den på förpackningen angivna doseringen. Risken för biverkningar minskar också om du följer riktlinjerna för användning.

En normal dos att starta med är en tablett om 5 milligram per dag. Upplever du att du inte får effekt av detta bör du rådgöra med din läkare, som ev. kan höja dosen till 7,5 milligram per dag.

Kort behandlingsperiod

Behandlingsperioden bör helst inte överstiga fyra veckor, men din läkare avgör hur lång tid som är aktuellt för dig. Om dina sömnbesvär inte går över under behandlingsperioden behöver en mer grundläggande utredning göras kring orsaken till dem.

Ta tabletten strax innan sänggående

Zopiklon-baserade sömnpreparat verkar snabbt, normalt inom cirka 30 minuter. Med den snabba verkningstiden är det viktigt att du tar tabletten strax innan du går till sängs.

Ett alternativ är också att du tar tabletten efter att du lagt dig och upplever att du inte kan somna. Du bör dock komma ihåg att du inte ska ligga ner när du tar tabletten. För att få effekt snabbt bör du sitta upprätt och ta tabletten tillsammans med ett ½ glas vatten.

Här kan du läsa mer om några andra viktiga saker att veta om zopiklon: