Insomningstabletter med zopiklon

Här hittar du en översikt och introduktion till de insomningstabletter med zopiklon som finns i Sverige. Bland annat Imovane, Zopiklon Pilum och Zopiclone från Actavis.

Mer om insomningstabletter nedan. Vill du veta mer om repektive läkemedel så klickar du på länken i listan längst ner på denna sida.

Insomningstabletter för kortvariga besvär

Insomningstabletter är en medicin som ordineras vid kortvariga och tillfälliga sömnproblem. Tabletterna är snabbverkande och fungerar bra för dem som har besvär med att somna, vaknar under natten eller alldeles för tidigt på morgonen.

De preparat du hittar på apoteken idag heter Zopiklon Pilum, Zopiklon Mylan, Zopiclone Actavis och Zopiclon Stada samt Imovane. Zopiklon och Imovane är för många effektiva och bra fungerande insomnings- och sömnhjälpmedel. Det är s.k. bensodiazepinbesläktade preparaten och det verksamma ämnet, den aktiva substansen, i samtliga dessa heter zopiklon.

Som med all annan medicin bör det användas med sunt förnuft och det i vissa fall också ge allvarliga biverkningar och vid användning över tiden kan ett beroende byggas upp.

Det finns också ett antal avregistrerade läkemedel med zopiklon.

Kanske har du kommit i kontakt med något av dessa tidigare. De avregistrerade läkemedel är Zopiclon Copyfarm från Copyfarm, Zopiclon ratiopharm från Teva samt Zopiklon Scand Pharm från Scand Pharm. Utöver dessa tre har det också funnits ett par parallellimporterade varianter av Imovane som sedermera har avregistrerats.

Har du tidigare använd något av dessa läkemedel har de nu ersatts med något av läkemedlen i listan ovan istället. Efter som den verksamma substansen är samma är funktionen dock exakt samma.

Den absolut vanligaste anledningen till att ett läkemedel avregistreras är att försäljningen är låg. I mer ovanliga fall kan ett läkemedel avregistreras pågrund av nyupptäckta biverkningar, detta gäller dock inte för de avregistrerade läkemedel med zopiklon. Mer om avregistrerade läkemedel kan du läsa här.

Dessa specifika insomningstabletter finns allstå inte längre att köpa på Svenska apotek.


Comments are closed.