❤ Dina erfarenheter

Hej! Här kan du skriva om dina erfarenheter och dela med dig till andra, vad har du för tankar och funderingar kring läkemedel med Zopiklon (Imovane)?

Lämna en kommentar nedan och berätta din historia, dela med dig av dina erfarenheter eller läsa vad andra skriver om sina upplevelser. Många andra är i exakt samma situation som du!

7 Responses to ❤ Dina erfarenheter

 1. TS says:

  Min bästa vän har använt Imovane under några år och känner nu för att försöka avsluta användandet – hur kan jag som anhörig på bästa sätt stödja min vän i processen?
  Finns det något tips på hur att bäst avsluta, hur lång tid kan det ta (månader har jag sett..), är det bra att förena idrott (fysisk träning/trötthet) i kombination med avvänjningen, etc…

  • Anton S says:

   Det ska gå så pass lång tid mellan dossänkning att patient knappt känner av varje dos-sänkning ur abstinens synpunkt.

   Sömnproblemen kommer förmodligen som ett bred med posten, men det behöver inte bli så.

   Om patient aktiverar sig fysiskt under nedtrappningen, som promenad kvällstid eller tar upp en gammal hobby så finns möjligheten att patient kan sova på nätterna trots minskad dos.

   När tabletterna är helt urtrappade är det helt upp till patienten att hitta alternativa lösningar för sina sömnproblem och det finns massvis med information samt bra tips på nätet.

   Det finns även en form av KBT som är inriktad till patienter med sömnproblem, det kan vara ett alternativ värt att testa.

   Alkohol är en nödlösning mot abstinensen om läkaren trappar ur för fort, men då max 1-2 glas vin, vilket borde vara fullt tillräckligt, men detta är som sagt en NÖDLÖSNING.

   Om sömnproblem kvarstår och KBT inte fungerar, ja då rekommenderar jag små mängder cannnabis i en vaporizer.

 2. Karmanuossiyna says:

  Att aktivera sig i form av träning på t .ex gym är endast bra. Det villsäga om personen ifråg är fysiskt kapabel till detta. dvs inte ligger hemma med krampar. :

  Lycka till

  MVH,
  l-Dr. Karmanuossiyna

 3. L says:

  Jag är djupt deprimerad och ligger inne på sjukhus för detta.
  Här inne är första gången jag provat imovane och om jag är vaken när den börjar verka så känner jag mig ”frisk”.

  Jag tänker rationellt och mer logiskt, ångesten försvinner, jag blir motiverad och skärpt på ett sätt jag inte varit på många år. Kan känna hopp och glädje inför framtiden och skulle helst gå o jobba eller ta itu med något av alla problem jag skapat på vägen.

  Finns det nån medicinsk förklaring till detta?
  Finns det någon som fått använda imovane till något annat än sömnpreparat eller någon medicin som liknar imovane substans mässigt som man kan ta dagligen?

  Tänker även ta upp detta med min läkare såklart, men dom är tyvärr inte så kompetenta alla gånger.

  Tack på förhand
  L

  • claes stamfeldt says:

   Hej Det märkliga är att jag upplevt exat samma sak som du beskriver trodde jag var ensam om det o lite udda. jag flyttade ihop med en tjej och blev väldigt kriativ.all ångest o oro försvann.ville bara köra på mvh claes

  • Linda Svennis says:

   Hej!
   Jag känner igen dem där ”friskhetens” symtom då jag använde Imovane under arbetet i 4-5 årstid, upp till 4-5 tabl per dygn. Nu har jag satt ut den giften och lider av värsta abstinens nästan dag in och ut i 6 långa månader, och det fortsätter… Hoppas att tillfrisknar inom 1-1,5 år.
   Tack för att du tog upp det.

 4. Mats G says:

  Jag har sporadiskt använt preparaten Zopiklon och även några korta perioder Imovane. Ville bara delge mina upplevelser. Jag har periodvisa sömnproblem och dessa yttrar sig så att jag ca. 1-2 ggr per vecka har svårt att somna och får för lite sömn. Jag vaknar också mer ofta väldigt tidigt och detta kan också leda till brist på antal sömntimmar. Effekterna jag upplever av sömnbristen blir dålig koncentration, trötthet och lättirritabel (på arbetet)samt ökad känslighet mot infektioner(sämre immunförsvar). Effekterna samt biverkningar jag upplevt är: Vid rätt= så låg som möjligt, dosering hjälper tabletterna bra mot insomningsproblem. Viktigt här är din egen inställning till problemet. Gå och lägg dig i god tid, gör en tydlig procedur av sänggåendet. Försök ”ställa in” dig på att sova utan att s.a.s få oro eller tvångstankar som att ”det kommer inte att gå”. Ta tabletten ca. 20-30 minuter innan du lägger dig/vill somna och försök lita på att tabletten kommer hjälpa dig, hellre än att sprina upp efter 3 timmar och ta den i panik över att det inte går att somna in. Vid detta förfarande och en låg dos, i mitt fall 7,5 mg Zopiklon, fungerar det bra. Tabletten hjälper och jag somnar in lätt. Däremot kan jag ändå vakna för tidigt ändå vid denna låga dos. Vad gäller biverkningar vid denna dos har de för mig varit små men absolut värda att nämnas: precis som anges här ovan under fliken biverkningar har jag fått muntorrhet och metallsmak i munnen= tandhygien blir viktigare. Har även någon gång upplevt förändrade drömmönster, mer oroliga, mardrömslika drömmar, samt även en liten dåsighet på fm. Risken för det senare ökar om du tar preparatet för sent, typ mitt i natten, p.g.a insomningssvårigheter. OBS! Vid test med ökad dos upplevde jag verkligen tydliga ökningar av dessa biverkningar! 20 mg Imovane gav periodvis väldigt obehagliga mardrömmar, ännu mer muntorrhet och framförallt en tydlig dåsighet och avtrubbad känsla som varade långt in på dagtid. Visst blev antalet sömntimmar bra/fler, men priset är för högt. Minnen av de obehagliga drömmarna och den påtagliga dåsigheten dagen efter var i mitt fall mycket sämre än de problem som orsakas av någon natts sömnbrist! Så sammantaget för mig: Rätt använt är de en hjälp. Sedan försöker jag undvika att hamna i ett vanemässigt användande av preparatet då jag tror att det lätt uppstår en beroendesituation där en inte kan somna utan tablett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *